İzocam Mantolama

İzocam Mantolama


Volkanik kayaçlar, içeriğinde birçok mineral bulundurur. Bu mineraller toplanır ve yüksek sıcaklıklarda eritilerek elyaf elde edilir. Bu elde edilen elyaflara taş yünü (izocam) adı verilir. Bu madde ısı ve ses yalıtımı için kullanılan bir maddedir. Yüksek sıcaklıklara ve suya karşı oldukça dayanıklı olan izocam, günümüzde mantolama hizmetinde kullanılmaktadır.

 

Uygulanacak zemine, alana, iklim koşullarına göre boyutları değişmekte olup, levha, şilte, dökme ve boru gibi kullanım amacına göre farklı şekillerde de üretilebilirler.

 

İzocam mantolama, çürüme yapmaz, küflenmez, pas tutmaz, haşereler tarafından zarar verilemez bir maddedir. Ayrıca dış etmenlerden etkilense dahi (nem, rutubet) boyutunda bir farklılık olmaz.

 

Taş ya da beton duvar, çatı, asma tavan, ahşap ve prefabrik yapı gibi geniş bir kullanım alanına sahip olan izocam (taş yünü) malzemesi, mantolama yapılarak ısı ve ses yalıtımı amacıyla kullanılır.

 

Taş yünü mantolama hizmeti yapılmadan önce, zeminin teknik olarak incelenmesi gerekmektedir. Dayanıklılık ve uygunluk gibi belirli koşullar sağlandıktan sonra basınçlı su ile uygulanacak alan temizlenmeli, inşaatta oluşan harç, toz, kir gibi maddeler giderilmelidir. Dış yüzeyler için yapılan izocam mantolamada taraklı mala yöntemi uygulanır. Mantolamanın yapılacağı yüzey mastar kullanılarak gönyeye alınır. Levhalar arasında boşluk kalmamalı ve köşeleri zarar görmemesi için izocam malzemesine şaşırtmalı uygulama yapılmalıdır. Yapıştırmak için kullanılan harç birleşim yerlerindeki boşluklara kaçmamalıdır. Bu uygulama yapılırken izocamın yapıştırılan duvar, pencere, kapı, çatı vs. yüzeylerin düzgünlüğü daima kontrol edilmelidir.

 

Bu işlemler yapıldıktan 24 saat sonra dübel yardımıyla çivileme işlemi başlar. Bu dübeller izocam malzemesine binecek yük, izocamın yoğunluğu gibi etkenler hesaplanarak seçilir. Her levhaya 5 adet dübel yapılır.

 

İzocam mantolama da dikkat edilecek hususlardan biri ise köşelerin PVC ya da alüminyum ile kaplanmasıdır. Bunun sebebi ise kapı, pencere ve köşe kısımların mekanik hareketinden dolayı en fazla hasar görme bölgeleri olmasıdır.

 

Daha sonra taş yünü ile mantolama yapılan yüzeyin üzerine sıva ve boya işlemi yapılır.

Ücretsiz Keşif Hizmetimizden Faydalanın